Aromatyczne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

To pyszne bułeczki o cytrynowym aromacie. Znikają zaraz po upieczeniu. Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga kulinarnego "Moje Wypieki".

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    10 g suchych drożdży
    ok. 300 ml mleka
    60 g masła roztopionego
    1 jajko
    2,5 łyżki cukru
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    tabliczka czekolady (lub marmolada)
    2 łyżki masła do posmarowania
    cukier puder

Aromatyczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże wymieszać z mąką
  • 2. Mleko, jajko, cukier i skórkę z cytryny roztrzepać w miseczce. (ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej, nie zimne)
  • 3. W misce z mąką zrobić dołek, dodać sól, następnie wlać masę jajeczną i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok 1,5 godz. do wyrośnięcia.
  • 4. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować kulki nadziewając je kawałkiem czekolady lub marmoladą. Można je układać w formie jedna przy drugiej tak by się stykały lub z odstępami. Odstawić do podwojenia objętości.
  • 5. Po tym czasie posmarować roztopionym masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut. Ewentualnie można bułeczki posypać kruszonką
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy