To pyszne bułeczki o cytrynowym aromacie. Znikają zaraz po upieczeniu. Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga kulinarnego "Moje Wypieki".
3 godz.
Składniki:
500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
ok. 300 ml mleka
60 g masła roztopionego
1 jajko
2,5 łyżki cukru
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
tabliczka czekolady (lub marmolada)
2 łyżki masła do posmarowania
cukier puder
Aromatyczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche drożdże wymieszać z mąką
2.Mleko, jajko, cukier i skórkę z cytryny roztrzepać w miseczce. (ważne aby składniki były w temperaturze pokojowej, nie zimne)
3.W misce z mąką zrobić dołek, dodać sól, następnie wlać masę jajeczną i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok 1,5 godz. do wyrośnięcia.
4.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować kulki nadziewając je kawałkiem czekolady lub marmoladą. Można je układać w formie jedna przy drugiej tak by się stykały lub z odstępami. Odstawić do podwojenia objętości.
5.Po tym czasie posmarować roztopionym masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 minut. Ewentualnie można bułeczki posypać kruszonką
6.Po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze