Aromatyczne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...z czosnkowo-serową skorupką

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • bułki:
    - 2 i 1/3 szkl mąki
    - szczypta cukru i soli
    - około 10 g świeżych drożdży
    - szklanka mleka
    - 40 g roztopionego masła lub 2-3 łyżki oliwy

    czosnkowo-serowe smarowidło:
    - czosnek wedle uznania (ja dałem 6 ząbków)
    - pietruszka
    - tarty żółty ser
    - 40g masła

Aromatyczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne bułeczki2 1. Drożdże pokruszyć do miski,dodać szczyptę cukru,zalać letnim mlekiem,wymieszać aż się wszystko rozpuści po czym wsypać przesianą mąkę,szczyptę soli (można także dodać trochę ziół prowansalskich) i zostawić na 5-10 minut.Następnie dodać roztopione masło (lub 2-3 łyżki oliwy) i wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić (najlepiej w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia.
  • Aromatyczne bułeczki3 2. W tym czasie pietruszkę razem z czosnkiem drobno posiekać
    (najlepiej w blenderze),wymieszać z miękkim masłem i tartym żółtym serem.Ciasto podzielić wedle uznania i uformować bułeczki (u mnie było to 5 większych i 1 miniaturowa bułeczka),ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić jeszcze do wyrośnięcia.Bułki posmarować rozmąconym jajkiem lub mlekiem a następnie czosnkowym smarowidłem (nakładałem je przy użyciu woreczka śniadaniowego przerobionego na amatorski rękaw cukierniczy,dodatkowo wierzch bułek obficie posypałem żółtym serem). Piec w 180C przez 15-18 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aromatyczne buraki