Aromatyczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski,dodać szczyptę cukru,zalać letnim mlekiem,wymieszać aż się wszystko rozpuści po czym wsypać przesianą mąkę,szczyptę soli (można także dodać trochę ziół prowansalskich) i zostawić na 5-10 minut.Następnie dodać roztopione masło (lub 2-3 łyżki oliwy) i wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić (najlepiej w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia.
2.W tym czasie pietruszkę razem z czosnkiem drobno posiekać
(najlepiej w blenderze),wymieszać z miękkim masłem i tartym żółtym serem.Ciasto podzielić wedle uznania i uformować bułeczki (u mnie było to 5 większych i 1 miniaturowa bułeczka),ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić jeszcze do wyrośnięcia.Bułki posmarować rozmąconym jajkiem lub mlekiem a następnie czosnkowym smarowidłem (nakładałem je przy użyciu woreczka śniadaniowego przerobionego na amatorski rękaw cukierniczy,dodatkowo wierzch bułek obficie posypałem żółtym serem). Piec w 180C przez 15-18 minut.
Komentarze