Aromatyzowana oliwa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu.

  • 10 min

Składniki:

  • • oliwa dobrej jakości
    • 3 ostre papryczki
    • kilka gałązek rozmarynu
    • kilka gałązek tymianku

Aromatyzowana oliwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Do przygotowanych 3 buteleczek włożyć rozmaryn, tymianek i pokrojone papryczki.
    • Zalać oliwą i odstawić na tydzień, aby oliwa nabrała smaku i aromatu.

Porady

Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą przystawkę, a dodana do dania głównego, wydobywa i wzmacnia jego smak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy