OLIWA SMAKOWA: WŁOSKA

1 (1 ocen)

  • 10 min

Aromatyzowane oliwy mozna łatwo i tanio przyrządzic w domu, nie trzeba przepłacać na gotowe

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szkl oliwy z oliwek
    2- 3 zabki czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa)
    4-5 listków bazylii
    ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora

Oliwa smakowa: włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora, zabki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do salatek i sosów.

Porady

Pamiętaj!! Przy przygotowywaniu domowej oliwy, warto pamietać o kilku zasadach bezpieczeństwa: *Butelki myjemy, parzymy, dokładnie suszymy *Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień *Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce. *Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami maja dłuższy termin do spożycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy