Awokado zapiekane z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Choć awokado jest kaloryczne to zawiera niezliczoną ilość wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie ta takie pyszne zdrowe śniadanie, które jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 awokado (wybierajmy takie, które ugina się pod naciskiem palca
    - 2 małej jajka
    - odrobina tartego parmezanu
    - sól, pieprz, chili w proszku

Awokado zapiekane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekrajamy na pół wyciągając pestkę - w ten sposób powstają nam dwa wgłębienia. Jeśli awokado jest krzywe można ściąć lekko spód by jajko nam się nie wylało. Przyprószamy wnętrze przyprawami i delikatnie w każde wgłębienie wbijamy jajko – najpierw żółtko i tyle białka aby nie wyleciało za awokado. Całość posypujemy serem i zapiekamy ok min w 180 st tak aby żółtko pozostało płynne.
    Podaje z tradycyjną grahamką koniecznie gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy