Choć awokado jest kaloryczne to zawiera niezliczoną ilość wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie ta takie pyszne zdrowe śniadanie, które jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.
25 min
Składniki:
- 1 awokado (wybierajmy takie, które ugina się pod naciskiem palca
- 2 małej jajka
- odrobina tartego parmezanu
- sól, pieprz, chili w proszku
Awokado zapiekane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado przekrajamy na pół wyciągając pestkę - w ten sposób powstają nam dwa wgłębienia. Jeśli awokado jest krzywe można ściąć lekko spód by jajko nam się nie wylało. Przyprószamy wnętrze przyprawami i delikatnie w każde wgłębienie wbijamy jajko – najpierw żółtko i tyle białka aby nie wyleciało za awokado. Całość posypujemy serem i zapiekamy ok min w 180 st tak aby żółtko pozostało płynne.
Podaje z tradycyjną grahamką koniecznie gorące.
Komentarze