Zaproponowana przekąska to prawdziwe bogactwo smaków i zdrowych składników. POLECAM!Kiedyś nie przepadałam za awokado, ale teraz to jeden z owoców , bez których moja kuchnia nie była by tak smakowita!!!
Składniki:
Potrzebne będą 4 obręcze.
Spód:
• 100 gram słonecznika,
• 6 połówek pomidorów z oleju,
• ok 1 łyżka oleju spod pomidorów,
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
Nadzienie:
• 2 owoce awokado,
• garść listków bazylii,
• sok z połowy cytryny,
• sól do smaku,
Dodatkowo:
• pomidorki koktajlowe do dekoracji,
• 4 łyżki słonecznika do dekoracji
Awokadowe wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Słonecznik oraz pomidory umieszczamy w garnuszku. Dodajemy do nich pomidory i olej.
2.Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
3.. Gotową masę dzielimy na 4 części i wykładamy nią dna przygotowanych obręczy.
4.NADZIENIE:
Liski bazylii przekładamy do garnuszka. Awokado obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze części i dodajemy do bazylii. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy. Pod koniec solimy do smaku.
5.Zieloną masę wykładamy na słonecznikowo-pomidorowe spody.
Przystawkę schładzamy w lodówce około 20 minut. Między czasie 4 łyżki słonecznika rumienimy na suchej patelni i studzimy.
Schłodzone wieżyczki delikatnie wyjmujemy, porcjujemy na talerzyki, posypujemy zrumienionym słonecznikiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy!
Komentarze