Awokadowe wieżyczki

0 (0 ocen)

Zaproponowana przekąska to prawdziwe bogactwo smaków i zdrowych składników. POLECAM!Kiedyś nie przepadałam za awokado, ale teraz to jeden z owoców , bez których moja kuchnia nie była by tak smakowita!!!

Składniki:

  • Potrzebne będą 4 obręcze.
    Spód:
    • 100 gram słonecznika,
    • 6 połówek pomidorów z oleju,
    • ok 1 łyżka oleju spod pomidorów,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    Nadzienie:
    • 2 owoce awokado,
    • garść listków bazylii,
    • sok z połowy cytryny,
    • sól do smaku,
    Dodatkowo:
    • pomidorki koktajlowe do dekoracji,
    • 4 łyżki słonecznika do dekoracji

Awokadowe wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na spód 1. SPÓD:
    Słonecznik oraz pomidory umieszczamy w garnuszku. Dodajemy do nich pomidory i olej.
  • miksowanie 2. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
  • wypełnienie obręczy 3. . Gotową masę dzielimy na 4 części i wykładamy nią dna przygotowanych obręczy.
  • przed miksowaniem 4. NADZIENIE:
    Liski bazylii przekładamy do garnuszka. Awokado obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze części i dodajemy do bazylii. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy. Pod koniec solimy do smaku.
  • przełożenie do obręczy 5. Zieloną masę wykładamy na słonecznikowo-pomidorowe spody.
    Przystawkę schładzamy w lodówce około 20 minut. Między czasie 4 łyżki słonecznika rumienimy na suchej patelni i studzimy.
    Schłodzone wieżyczki delikatnie wyjmujemy, porcjujemy na talerzyki, posypujemy zrumienionym słonecznikiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy