Warzywne wieżyczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Warzywa podane nieco inaczej.

  • 30 min

Składniki:

  • mały bakłażan
    czerwona lub żółta słodka papryka
    papryczki wiśniowe nadziewane serem
    zielone oliwki
    twardy kozi ser
    ulubione zioła u mnie prowansalskie
    sól morska
    oliwa z oliwek z tymiankiem

Warzywne wieżyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na plasterki, kropimy oliwą i posypujemy przyprawami.
  • 2. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Ser kroimy na plasterki i w kwadraty lub wycinamy okręgi wielkości krążków bakłażana.
  • 3. Warzywa nadziewamy na wykałaczki. Plaster bakłażana, papryka, ser, bakłażan, papryka wiśniowa, oliwka.
  • 4. Wieżyczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i zapiekamy ok. 20 minut.

Porady

Jeśli obawiamy się, że bakłażan może być gorzki posypujemy go solą i odstawiamy na ok 30 minut, po tym czasie papierowym ręcznikiem go osuszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy