Azjatyckie kulki mielone na szpinaku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, szybkie danie z egzotyczną nutką.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
    60 dag szpinaku
    1 jajko
    2 łyżki sezamu
    2 cebule
    3 łyżki oleju
    5 łyżek sosu sojowego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    4 łyżki bułki tartej

Azjatyckie kulki mielone na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażymy sezam na suchej patelni.
  • 2. Cebule obieramy, siekamy i szklimy połowę na oleju. Dodajemy umyty świeży szpinak, 2 łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kilka minut razem.
  • 3. Mięso mieszamy z resztą posiekanej cebulki, natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i 3 łyżkami sosu sojowego. Wyrabiamy i formujemy małe kulki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Nabijamy kulki na patyczki szaszłykowe.
  • 4. Na talerzu układamy szpinak, na nim szaszłyki i oprószamy uprażonym sezamem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy