BABA ZIEMNIACZANA

0 (0 ocen)

  • 2 min

Pycha, bardzo lubię takie potrawy.

  • 2 min

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków (surowych i obranych)
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 średnie cebule
    olej do smażenia
    150 g boczku i/lub kiełbasy
    sól, pieprz , majeranek
    4 ząbki przeciśniętego czosnku

Baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce ( na drobnych oczkach tak jak do placków ziemniaczanych).
    Boczek lub kiełbasę przesmażyć na złoto i dodać do utartych ziemniaków.
    Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć - również dodać do ziemniaków.
    Wbić jajka , dodać mąkę, przyprawy i czosnek.
    Dokładnie wymieszać masę i spróbować czy jest wystarczająco przyprawiona.
    Formę wysmarować olejem i wylać na to surową masę ziemniaczaną.
    Wstawić do nagrzanego na 190 st C piekarnika i piec aż babka będzie na wierzchu rumiana.

Porady

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy