Kugiel - Baba ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

babka ziemniaczana po żydowsku

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (obranych)
    1 duża cebula
    2 jajka
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    70 g słoniny
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy

Kugiel - baba ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę skroić i wytopić aż powstaną rumiane skwarki.
    Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać skwarki i trochę tłuszczu, jajka, mąkę , proszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    Piec 30 min (z termoobiegiem) Podawać z mlekiem lub kefirem.

    Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy