Babeczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kuszą już samym wyglądem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 szklanki mleka
    6 żółtek
    300g mąki pszennej
    150g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    Krem:
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1l śmietanki kremówki
    6 śmietanfixów
    1 płaska łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    3 kolorowe galaretki

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połącz wszystkie składniki ciasta ze sobą i zagnieć ciasto. Schowaj do lodówki.
  • 2. Żelatynę rozpuść w pół szklanki wody i odstaw do ostygnięcia.Kolorowe galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wylej na płaską tacę i odstaw do stężenia. Foremki na babeczki wysmaruj tłuszczem, wyjmij ciasto z lodówki i wylepiaj nim dokładnie foremki. Piecz w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 minut.
  • 3. Śmietankę rozmiksuj razem ze śmiatanfixami. Dodaj galaretkę cytrynową i ostudzoną żelatynę. Miksuj, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Wyjmij babeczki z pieca i wyjmij je z foremek. Ostudź. Do środka nakładaj po półtorej łyżki kremu. Posiekaj na grubo czekoladę, a galaretki pokrój w kratę, udekoruj babeczki. Gotowe babeczki chłódź w lodówce około 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy