Babeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Pyszne i smaczne babeczki drożdżowe. Idealne na święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g drożdży
    200 g cukru
    230 ml oleju
    250 ml letniego mleka
    4 jajka
    700 g mąki

    Dodatkowo:

    200 g owoców kandyzowanych

    100 g kandyzowanej limonki

    Biały lukier

    Papierowe papilotki

Babeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski.
    Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!)
    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 4-5 godzin w ciepłe miejsce

    ciasto zagniataj przez ok 30 min.
    Ciasto będzie lekko płynne. Dodaj owoce i wymieszaj.
    Ciasto nakładaj za pomocą łyżki do blaszek na babeczki wyłożonymi papilotkami
    Piecz ok 25-30 min w 180″
    Ostudzone babeczki polej lukrem i pozostaw do wystygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy