Babeczki kopce kreta

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie babeczki bardzo smakowały moim dzieciom.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 babeczek:
    szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki maślanki
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    masa śmietanowa::
    250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
    łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    oraz:
    1 banan
    2 łyżki soku z cytryny

Babeczki kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce łączymy przesiane suche składniki,a w drugiej misce łączymy mokre. Suche składniki mieszamy z mokrymi do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 3/4 wysokości babeczki. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu wierzch babeczek lekko ścinamy, i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek.
  • 2. Banana kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę Do środka każdej babeczki wkładamy banany, przykrywamy warstwą śmietanki tworząc lekki kopiec. Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając. Babeczki wstawiamy do lodówki aby stężały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy