Kopce kreta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świetna alternatywa popularnego ciasta tym razem w wydaniu z truskawkami.

  • 40 min

Składniki:

  • MUFFINKI:

    25 dag mąki
    1 szkl. cukru
    2 łyżki kakao
    3 cukry waniliowe
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. oleju
    2 jaja

    KREM:
    500 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    czekolada deserowa starta na grubych oczkach

    PONADTO:

    25 dag truskawek
    masa cukrowa w różnych kolorach

Kopce kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misek wsypać osobno składniki suche, osobno mokre, dokładnie wymieszać, następnie połączyć.
  • 2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • 3. Powstałą masą napełnić papilotki.
  • 4. Muffinki piec w 180 stopniach ok 20 - 25 min.
  • 5. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Zostawić chwilę do napęcznienia.
  • 6. Z ostudzonych muffinek wydrążyć środek, tak by pozostały nienaruszone brzegi. Wydrążone ciasto drobno pokruszyć.
  • 7. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 8. Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać żelatynę oraz startą czekoladę. Wymieszać.
  • 9. Truskawki pokroić w kosteczkę. Nałożyć do każdej wydrążonej babeczki.
  • 10. Na wierzch muffinek nałożyć po łyżce bitej śmietany,tak by powstała kopułka.
  • 11. Posypać po wierzchu pozostałym pokruszonym ciastem.
  • 12. Z masy cukrowej wykonać ozdoby, krecika, marchewki itp.
  • 13. Udekorować kopce kreta.

Porady

Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy