Babeczki makaronowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne babeczki z makaronem. Idealne na obiad lub kolację

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kiełbasy( najlepiej dość pikantnej)
    100 g makaronu ugotowanego
    2 łyżki selera konserwowego
    125 g mozzarelli
    125 g ricotty
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonych pomidorów( bardzo drobno pokrojonych)
    1 jajko

Babeczki makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę obieramy z flaczka i kroimy w cienkie plasterki - 24 szt odkładamy a resztę kiełbasy kroimy drobno i przekładamy do miseczki. Jeśli mamy malutki makaron to dodajemy go od razu a jeśli duży to najpierw kroimy go na mniejsze części. Seler i mozzarellę odcedzamy, mozzarelle kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z selerem do reszty składników. W osobnej miseczce mieszamy razem ricottę, koncentrat, olej, sól, jajko i suszone pomidory. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami na babeczki i do każdej wkładamy po plasterku kiełbasy. Następnie napełniamy i na wierzchu każdej babeczki układamy po plasterku kiełbasy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy