Babeczki / muffinki z czereśniami

0 (0 ocen)

Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy owoce i gotowe. Dziś babeczki z wykorzystaniem sezonowych owoców - czereśni.

Składniki:

  • Składniki suche:
    2 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Składniki mokre:
    50ml oleju
    2 jajka L
    1 i 1/4 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    2 szklanki czereśni
    cukier puder

Babeczki / muffinki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche i mokre dokładnie mieszamy w osobnych miskach. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.

  • 2. Z czereśni usuwamy pestki. Mieszamy z przygotowaną masą.
  • 3. Przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy