Babeczki na jeden kęs

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biorąc pod uwagę fakt, że Mikołaj zawsze się spieszy...przygotowałam błyskawiczne babeczki na jeden kęs. Wypełnione pyszną pastą łososiową i serem pleśniowym, apetyczne i ładnie podane.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PASTA łOSOSIOWA::
    - kruche babeczki (domowe lub np. Dan Cake do nadzień słonych i pikantnych): 12 sztuk
    - łosoś wędzony (plastry): 150 gramów
    - mascarpone: 5 łyżek
    - koperek: 0.5 pęczka
    - pieprz (zielony/mielony): 0.5 łyżeczki
    DODATKI::
    - ser pleśniowy (z niebieską pleśnią np. Rokpol): 30 gramów
    - kapary (z zalewy): 30 sztuk
    - ogórek świeży (wężowy): 1 sztuka
    - płatki suszonej papryki (zielonej i czerwonej / lub kawałki świeżej): 2 łyżki
    - sałata (liście sałaty masłowej): 2 sztuki

Babeczki na jeden kęs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera wrzucić wszystkie składniki pasty łososiowej,zmiksować.
  • 2. Ogórka umyć, obrać.Obieraczką ściąć kilka plastrów( wzdłuż- od góry w dół). Plasterki ogórka zwinąć w ślimaczki.
  • 3. Babeczki wypełnić pastą łososiową,udekorować kawałkiem sera pleśniowego,kaparami,płatkami papryki i ogórkiem,oprószyć zielonym pieprzem. Mikołajkową przystawkę serwować na talerzu udekorowanym sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy