Miętowe mini - babeczki na jeden kęs

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki na jeden kęs z miętowym kremem i zielonymi czereśniami - smakują i ....wyglądają obłędnie...Świetnie sprawdzają się na imprezach. Znikają szybko, bo przecież zjeść takie "maleństwo" to nie grzech.....

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    25 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru
    1 jajko
    10 dag mielonych migdałów

    Krem:
    12 dag mascarpone
    125 ml śmietany 30 %
    2 łyżki pudru
    krople miętowe do smaku
    odrobina barwnika zielonego

    Ponadto:
    zielone czereśnie w zalewie

Miętowe mini - babeczki na jeden kęs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy wszystkie suche składniki do misy robota, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto hakiem. Sklejamy w kulę i chłodzimy ok 1 godz.
  • 2. Smarujemy foremki tłuszczem, odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy foremki. Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 3. Ubijamy mascarpone ze śmietanką, dodając cukier, krople i barwnik. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na wystudzone babeczki.
  • 4. Dekorujemy czereśniami.

Porady

Czereśnie przed ułożeniem na babeczki należy odsączyć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy