Babeczki różane

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Puszyste drożdżowe babeczki z konfiturą z płatków róży.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    5 żółtek
    1 szklanka mleka
    łyżka cukru
    30 g świeżych drożdży
    łyżka masła
    esencja waniliowa
    szczypta soli

    250 ml słoiczek konfitury z płatków róży

Babeczki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy żółtka, pokruszone drożdże, cukier, mleko, masło, sól, wanilię - wyrabiamy ciasto, formujemy kulę przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, pozostawiamy na 10 minut. Formę na 6 dużych babeczek smarujemy masłem. Kulkę ciasta cienko rozwałkowujemy, smarujemy konfiturą, zwijamy roladę. Ostrym nożem przecinamy na pół i formujemy różę, wkładamy do przygotowanej formy. Analogicznie postępujemy z pozostałymi kulkami ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciastka smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy około 25 minut.

Porady

Konfitura oczywiście może być dowolna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy