Babeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki w wersji wytrawnej to świetny sposób na smaczne śniadanie lub przekąskę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 13 jajek(wielkość M)
    1 1/4 szklanki mąki pszennej
    100 g boczku wędzonego
    1 szklanka startego sera żółtego
    1/2 szklanki maślanki
    200 g śmietany 18%
    1/2 pęczka szczypioru
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli

Babeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w drobną kostkę i posmażyć na suchej patelni.
    W misce wymieszać mąkę,proszek do pieczenia i sól.
    W drugiej misce zmiksować ze sobą maślankę,śmietanę,jajko i olej.
    Suche składniki wsypać do mokrych,dodać ser,posiekany szczypiorek
    i podsmażony boczek.
    Wymieszać mikserem do połączenia się składników.
  • 2. Foremki na babeczki wysmarować masłem do każdej
    nałożyć po 2 łyżki ciasta.
    Zrobić wgłębienie i umieścić w nim surowe jajko.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni,piec 25-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy