Babeczki śniadaniowe ludziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować babeczki:
Zimne masło posiekać z przesianą mąką,dodać jajko,szczyptę soli oraz wodę i zagnieść ciasto.Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm,większą szklanką wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na babeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.Wystudzić.
2.przygotować nadzienie:
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać ze skorupki i delikatnie wyjąć żółtka.
Białka wrzucić do malaksera,dodać twaróg,śmietanę,chrzan i mielone orzechy,zmiksować na gładką masę,doprawić solą i pieprzem,wymieszać.
3.W każde żółtko wetknąć dziób zrobiony z papryki,ze szczypiorku zrobić oczy z kiełków rzodkiewek włosy,a z połówek rzodkiewek czapki.
Resztę papryki oraz zielonego ogórka drobno posiekać i ozdobić babeczki.
Umieścić na talerzu wyścielonym liśćmi sałaty.
Komentarze