Babeczki śniadaniowe ludziki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiosenne,efektowne i pyszne śniadanie skusi nawet największego niejadka.

  • 60 min

Składniki:

  • na babeczki:
    200 g maki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    2 łyżki zimnej wody
    sól
    na pastę chrzanową:
    250 g twarogu
    5 jajek
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
    2-3 łyżki tartego chrzanu
    sól
    pieprz
    ponadto:
    kawałek czerwonej papryki
    kawałek zielonego ogórka
    szczypiorek
    rzodkiewka
    kiełki rzodkiewek
    liście sałaty
    foremki na babeczki

Babeczki śniadaniowe ludziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować babeczki:
    Zimne masło posiekać z przesianą mąką,dodać jajko,szczyptę soli oraz wodę i zagnieść ciasto.Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm,większą szklanką wyciąć kółka i wyłożyć nimi foremki na babeczki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 15-20 minut.Wystudzić.
  • 2. przygotować nadzienie:
    Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać ze skorupki i delikatnie wyjąć żółtka.
    Białka wrzucić do malaksera,dodać twaróg,śmietanę,chrzan i mielone orzechy,zmiksować na gładką masę,doprawić solą i pieprzem,wymieszać.
  • 3. W każde żółtko wetknąć dziób zrobiony z papryki,ze szczypiorku zrobić oczy z kiełków rzodkiewek włosy,a z połówek rzodkiewek czapki.
    Resztę papryki oraz zielonego ogórka drobno posiekać i ozdobić babeczki.
    Umieścić na talerzu wyścielonym liśćmi sałaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy