jak sezon na jeżyny trwa to nie może zabraknąć babeczek z nimi
Składniki:
1 szk jeżyn ( u mnie małe )
2 jajka ( M )
16 g cukru waniliowego
2 łyżki cukru
125 ml oleju rzepakowego
80 ml mleka 3/2%
50 ml maślanki naturalnej
250 g mąki pszennej typ 500
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia
Babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać oba cukry i wymieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko wymieszać ( ja używam widelca ). Ciasto rozdzielić do foremek włożonych do blachy na muffinki. Na wierzch ułożyć jeżyny lekko dociskając do ciasta.
2. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć na kratkę jeśli są w silikonowych foremkach i przestudzić. Lekko oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze