Babeczki z jeżynami

0 (0 ocen)

Pyszne i bardzo aromatyczne babeczki. Są one doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej tortowej
    250 g cukru
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    300 ml maślanki
    150 ml soku ( u mnie truskawkowo jagodowy domowej roboty)
    4 jajka średniej wielkości
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g jeżyn

Babeczki z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny dokładnie płuczemy, osuszamy i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, by się zmroziły.
    Miękkie masło lub margarynę przekładamy do wysokiej miski. Dodajemy cukier i ucieramy ze sobą. Następnie stopniowo dodajemy jajka. Każde kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą z masła i cukru. Do powstałej masy dodajemy połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie wlewamy maślankę. Całość miksujemy. Gdy składniki się połączą wlewamy sok i wsypujemy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wrzucamy zmrożone jeżyny i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki dokładnie mieszamy.
    Tak przygotowaną masą napełniamy do 3/4 wysokości foremki na babeczki.
    Pieczemy w temp. 190 st przez około 25 minut.
    Z tej porcji wychodzi 36 babeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy