Babeczki z nashi

0 (0 ocen)

jesienne babeczki z owocem nashi czyli jabłko - gruszką.

Składniki:


  • 2 owoce nashi
    300 g mąki pszennej typ 500
    2 jajka
    3/4 szk mleka 3,2%
    1/2 szk oleju rzepakowego
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g polewy deserowej w drażetkach
    2 łyżki mleka
    biała posypka do ciast

Babeczki z nashi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub foremkami silikonowymi. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, wlać mleko i olej i wymieszać. Do drugiej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Nashi obrać, opłukać i zetrzeć do mąki na tarce o grubych oczkach po czym wymieszać. Do płynnych składników przełożyć sypkie i najlepiej za pomocą widelca wymieszać składniki dość szybko.
  • 2. Ciasto rozdzielić do przygotowanych foremek. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu babeczki wyjąć i wystudzić.
  • 3. Do rondelka wlać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę ( nie powinna dotykać wody ), wrzucić polewę, wlać mleko i podgrzewając doprowadzić do rozpuszczenia się polewy i połączenia z mlekiem. Miseczkę z polewą zdjąć z rondelka i każdą babeczkę zanurzać w polewie a następnie posypać posypką i układać gotowe babeczki na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy