Babka bananowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Super sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów ,babkę się robi bardzo szybko i zawsze wychodzi .

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie bardzo dojrzałe banany
    2 szklanki mąki
    Pół szklanki oleju
    Pół szklanki cukru
    3 łyżki mleka
    2jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie łyżka cukru waniliowego, lub kilka kropel olejku waniliowego

Babka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski włożyć pokrojone w plastry banany,rozgnieść widelcem.
    Dodać jajka, mleko ,olej wymieszaj dokładnie można mikserem lub trzepaczką, dodaj mąkę,cukier ,proszek do pieczenia,jeszcze raz dokładnie wymieszać .
  • 2. Ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub masłem foremki do babki.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180° ok.50minut,
    Do suchego patyczka.Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem,polukruj,lub polej polewą czekoladową .
  • 3. Foremka nie za duża :) moja miała ok. na dole 10cm , do góry 20 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy