Babka bananowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Prosta i pyszna babka bananowa. W środku delikatnie wilgotna, a na zewnątrz pięknie przypieczona. Aż trudno się oprzeć. Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że poza mąką tortową zawiera również mąkę razową. Polecam do kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 jajka
    szczypta soli
    100 g cukru trzcinowego
    100 ml oleju rzepakowego
    180 g jogurtu naturalnego
    4 banany
    130 g mąki pszennej tortowej
    130 g mąki pszennej razowej
    60 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    cukier puder do dekoracji
    masło do wysmarowania formy i mąka do jej oprószenia

Babka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, olej, jogurt, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym zmiksować. Do kolejnej miski wsypać wszystkie mąki, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać i wsypać do składników mokrych. Krótko zmiksować i przelać do formy. Piec około 60 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie. Ostudzoną wyciągnąć i posypać przez sitko cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy