babka cytrynowo - imbirowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatna puszysta babka biszkoptowa z cytryną i imbirem.

  • 50 min

Składniki:

  • proporcje na formę o średnicy 23 cm:
    6 białek
    6 żółtek
    szczypta soli
    szklanka cukru pudru
    szklanka mąki typ 405
    skórka otarta z cytryny
    sok z połowy cytryny
    łyżeczka startego świeżego imbiru

    tłuszcz do natarcia formy

Babka cytrynowo - imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z żółtkami dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir. Ucieramy mikserem.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Usztywniamy ją cukrem pudrem.
  • 3. Masę żółtkową mieszamy łyżką z pianą białek. Następnie delikatnie łączymy z mąką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni C piec około 35-40 minut. Czy ciasto jest upieczone tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy znaczy, że ciasto jest upieczone.
  • 5. Jeszcze ciepłą babkę przekładamy na kratkę do ostudzenie. Babkę polewamy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy skórką z cytryny i limonki.

Porady

Babka świetnie smakuje podana z herbatą z rumem. Taką babkę można również przełożyć ulubionym kremem lub dżemem. Ja niestety nie miałam takiej możliwości, gdyż babka została zjedzona jeszcze ciepła;)

Komentarze

Podobne przepisy