Delikatna puszysta babka biszkoptowa z cytryną i imbirem.
50 min
Składniki:
proporcje na formę o średnicy 23 cm:
6 białek
6 żółtek
szczypta soli
szklanka cukru pudru
szklanka mąki typ 405
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
łyżeczka startego świeżego imbiru
Babka cytrynowo - imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski z żółtkami dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir. Ucieramy mikserem.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Usztywniamy ją cukrem pudrem.
3.Masę żółtkową mieszamy łyżką z pianą białek. Następnie delikatnie łączymy z mąką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy.
4.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni C piec około 35-40 minut. Czy ciasto jest upieczone tradycyjnie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy znaczy, że ciasto jest upieczone.
5.Jeszcze ciepłą babkę przekładamy na kratkę do ostudzenie. Babkę polewamy lukrem, czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Ozdabiamy skórką z cytryny i limonki.
Porady
Babka świetnie smakuje podana z herbatą z rumem.
Taką babkę można również przełożyć ulubionym kremem lub dżemem. Ja niestety nie miałam takiej możliwości, gdyż babka została zjedzona jeszcze ciepła;)
Komentarze