Zupa cytrynowo- imbirowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzięki świeżemu imbirowi zupa cytrynowa nabiera innego wymiaru

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - wywar z kurczaka: 3 szklanki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - śmietana 30 procentowa: 100 mililitrów
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - imbir świeży kawałek 2 cm: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - sól , pieprz (do smaku): 1 sztuka

Zupa cytrynowo- imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego wywaru dodajemy obrany i starty na małych oczkach imbir oraz wyciśnięty sok z małej cytryny. Mąkę miksujemy z odrobiną wody, po czym dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru, dokładnie miksujemy i wlewamy do gorącego wywaru, zagotowujemy. Żółtko ubijamy, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie miksujemy. Zupę zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy żółtko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (po wlaniu żółtka zupy nie wolno już zagotować). Gorącą zupę wlewamy do miseczek. Dekorujemy cienkimi plasterkami cytryny, zawijaskami ze skórki cytryny oraz natką pietruszki. Zupę można podawać, tak jak i tradycyjną zupę cytrynową, z ugotowanym ryżem, ale mnie smakuje ona zdecydowanie bardziej solo :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy