Zupa cytrynowo- imbirowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącego wywaru dodajemy obrany i starty na małych oczkach imbir oraz wyciśnięty sok z małej cytryny. Mąkę miksujemy z odrobiną wody, po czym dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru, dokładnie miksujemy i wlewamy do gorącego wywaru, zagotowujemy. Żółtko ubijamy, dolewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie miksujemy. Zupę zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy żółtko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (po wlaniu żółtka zupy nie wolno już zagotować). Gorącą zupę wlewamy do miseczek. Dekorujemy cienkimi plasterkami cytryny, zawijaskami ze skórki cytryny oraz natką pietruszki. Zupę można podawać, tak jak i tradycyjną zupę cytrynową, z ugotowanym ryżem, ale mnie smakuje ona zdecydowanie bardziej solo :D
Komentarze