babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

idealna babka na niedzielną kawę

  • 3 godz.

Składniki:

  • • Ok 1 kg mąki,
    • 1/2 kost drożdży
    • 1 szkl mleka
    • 3/4 szkl cukru
    • 1 olejek cytrynowy
    • 100g skórki pomarańczowej
    • 100g rodzynek
    • 1/2 kost masła
    • 1/2 szkl oleju rzepakowego
    • 4 żółtka

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać letnim mlekiem dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
    Odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
  • 2. Do miski włożyć masło, olej, resztę cukru, olejek cytrynowy i żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Połączyć to z zaczynem. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową oraz mąkę. Wszystko wyrobić.
  • 3. Ciasto przełożyć do formy, do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 min w temp 180 stopni.

Porady

do babki można dodać bakalie wg własnego uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy