Drożdżowa babka szafranowa

0 (0 ocen)

Ma wspaniały smak i aromat. Jest niezwykle delikatna w smaku i dzięki szafranowi ma śliczną żółtą barwę. Warto upiec taką babę na Wielkanoc :)

Składniki:

  • 2,25 szkl mąki
    1 niepełna szkl cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    150g masła
    1/2 szkl mleka
    2 jajka
    3 żółtka
    5g drożdży instant
    szczypta szafranu
    1 łyżka wódki
    1 łyżka wrzątku
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    garść rodzynek

    cukier puder do posypania

Drożdżowa babka szafranowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szafran zalać wódką i wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami do białości. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać. Do misy wsypać mąkę, dodać jajka, ciepłe mleko i wyrabiać mikserem ok 15 minut. Po tym czasie wlać masło, szafran, bakalie i dokładnie wyrobić. Przełożyć do foremek do 1/3 wysokości i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach. Małe babeczki piec ok 20 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Z podanej ilości składników upiekłam 1 dużą i 3 małe babeczki do koszyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy