Forma z kominem
Ciasto:
3 jajka
Ok. 750g mąki
50g drożdży
250g margaryny
1 szkl śmietany 18%
¾ szkl cukru
Cukier waniliowy
Sok i skórka z cytryny
Kilka kropel aromatu cytrynowego
150g dowolnych bakalii w różnych proporcjach
Babka drożdżowo – śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i łyżką śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu aby zaczęło pracować. Margarynę roztopić. Mąkę połączyć z zaczynem, śmietaną, cukrami, roztrzepanymi jajkami i chłodną margaryną. Na koniec dodać bakalie i aromat. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne i ma odchodzić od ręki. Gdyby ciasto było za rzadkie dosypać trochę mąki. Przykryć go ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić dodając sok i skórkę z cytryny. Przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Zostawić na chwilę aby odpoczęło. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ozdobić według uznania.
Komentarze