Babka drożdżowo – śmietanowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięciutka z dodatkiem bakalii...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Ciasto:
    3 jajka
    Ok. 750g mąki
    50g drożdży
    250g margaryny
    1 szkl śmietany 18%
    ¾ szkl cukru
    Cukier waniliowy
    Sok i skórka z cytryny
    Kilka kropel aromatu cytrynowego
    150g dowolnych bakalii w różnych proporcjach

Babka drożdżowo – śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru i łyżką śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu aby zaczęło pracować. Margarynę roztopić. Mąkę połączyć z zaczynem, śmietaną, cukrami, roztrzepanymi jajkami i chłodną margaryną. Na koniec dodać bakalie i aromat. Ciasto dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne i ma odchodzić od ręki. Gdyby ciasto było za rzadkie dosypać trochę mąki. Przykryć go ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić dodając sok i skórkę z cytryny. Przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Zostawić na chwilę aby odpoczęło. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ozdobić według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy