Babka jogurtowo-waniliowa z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Babka jest pyszna i puszysta a jogurt dodany do ciasta powoduje że babka jest też wilgotna i długo świeża.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    3 budynie waniliowe bez cukru(każdy po 40 gram)
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    Cukier puder
    ½ szklanki suszonej żurawiny
    sól

Babka jogurtowo-waniliowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić i utrzeć z cukrem do białości robotem. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy jajecznej porcjami mieszając. Następnie dodać jogurt z olejem i wymieszać na jednolitą masę. Na koniec wsypać żurawinę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej i posypanej bułką formy. Piecz około 1 godziny w temp. około 180 stopni. Po wystudzeniu posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można również oblać lukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy