Babka majonezowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna i ciekawa w smaku babka. Można ją również posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    190 g majonezu
    100 ml oleju
    Polewa:
    1/4 kostki masła
    6 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mleka wiórki kokosowe
    cukrowe perełki

Babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , dodajemy żółtka i cukier. Cały czas ucierając dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki do babki i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy ostudzoną babkę, posypujemy wiórkami i dekorujemy cukrowymi perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy