Babka pod złocistą pierzyną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

aromatyczna cytrynowo-kawowa babka

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl cukru
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy
    skórka otarta z cytryny
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    polew czekoladowa
    1 szkl wiórek kokosowych

Babka pod złocistą pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja zmiksować z cukrem< margarynę utrzeć, do utartego stopniowo dodawać zmiksowane jajka ( masa będzie wyglądać jak zwarzona) . Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny, do drugiej kawe rozpuszczona w minimalnej ilości wody. Najpierw wylać do formy ( u mnie tortownica 21 cm) jasne ciasto a nastepnie ciemne. Piec ok 50 min w 180 st. wystudzic. Polać polewą czekoladową. Posypać wiorkami usmazonymi na suchej patelni na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy