Pomidory pod pierzyną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis powstał z nadmiernej ilości pomidorów i jajek w domu, połączenie tych dwóch głównych składników z innymi sprawiło, że powstała pyszna i szybka sałatka, która posmakowała całej rodzinie.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 duże pomidory
    3 średnie cebule
    1 puszka groszku konserwowego
    10 jajek
    250 ml śmietany 18%
    4 duże łyżki majonezu
    5-6 ząbków czosnku
    szczypta ziół prowansalskich
    ser żółty

Pomidory pod pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić w grubą kostkę i wyłożyć na spód naczynia.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na pomidory.
    Groszek odcedzić i wyłożyć na cebulę.
    Jajka ugotować na twardo, pokroić w ósemki, następnie wyłożyć je na groszek.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną, mojonezem i ziołami. Powstałym sosem polać jajka.
    Na koniec zetrzeć na tarce ser i przyprószyć całość.

Porady

Sałatka również smakuje bardzo dobrze jeśli pominiemy groszek.

Komentarze

Podobne przepisy