Babka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dalej ucierając dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać imbir.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Formę-keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.
2. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez pół godziny. Upieczoną babkę wystudzić w formie a następnie przełożyć na paterę lub deseczkę.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, lekko wystudzić i polać nią ostudzoną babkę, wierzch udekorować wiórkami.
Komentarze