Babka z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gruszki rozpływają się w ustach- babka przepyszna.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki śmietany 36%
    1 kubek masła roślinnego
    6 jajek
    3 gruszki 2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder

Babka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, potem dodać masło, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
    Gruszki obrać i pokroić w dość grubą kostkę.
    1/4 ciasta wymieszać z kakao.
    Na dnie foremki do babki podłużnej wyłożyć ciasto ciemne, na to pokrojone gruszki, a na gruszki wyłożyć jasne ciasto.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
    Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy