Babka z marcepanem

0 (0 ocen)

Smaczna babka o smaku marcepana, z likierem amaretto. Idealna na święta ale dobra też na niedzielny deser

Składniki:


  • 100 g masła
    0,5 szklanki cukru
    120 g marcepana
    3 jajka
    2 łyżki amaretto
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Babka z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Miękkie masło i cukier wrzucić do miski. Utrzeć dokładnie mikserem.
    2/3 marcepana zetrzeć na tarce, resztę pokroić w kawałeczki.

    Następnie dodać cześć marcepana startego na tarce, zmiksować aż się dobrze połączy z masłem.

    Następnie kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie zmiksować.

    Wlać amaretto i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać resztę marcepana i wymieszać.

    Ciasto nałożyć do dowolnej formy z kominem lub keksówki. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy