Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem

0 (0 ocen)

Tradycyjną babę ziemniaczaną wzbogaciłam o ciecierzycę i zieloną czubrycę. Wyszło naprawdę smacznie :)

Składniki:


  • 1,5 kg ziemniaków
    300 g ugotowanej ciecierzycy
    100 g boczku wędzonego parzonego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    3 jajka
    1 płaska łyżeczka zielonej czubrycy
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól i pieprz kolorowy do smaku

Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondla. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do boczku, smażyć aż boczek się wytopi a cebula zeszkli i lekko zarumieni. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzić.

    Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków. Lekko osączyć z nadmiaru soku jeśli trzeba. Dodać ugotowaną, wystudzoną ciecierzycę, boczek z cebulą i czosnkiem. Wbić jajka. Wymieszać całość na jednolitą masę.

    Wsypać mąkę, czubrycę, gałkę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać.

    Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, wyłożyć masę, wyrównać. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Podawać z surówką z kiszonej kapusty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy