Babkowy marmurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajka, cały czas ubijając. Gdy masa będzie jednolita to dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i wszystko wymieszać ( ja cały czas ubijam).
Następnie rozdzielić ciasto na dwie równe części i do jednej dodać kakao rozpuszczone w dwóch łyżkach gorącej wody.
Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę keksówkę wykładać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne. Można delikatnie wymieszać ciasto w blaszce żeby powstał marmurek.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Porady
Zamiast masła można dodać margarynę do pieczenia, ale z masło daje cudowny maślany smak.
Komentarze