Babkowy marmurek

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczne i szybkie ciasto.Uwielbia go moja trzyletnia córcia, dlatego często gości na naszym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • kostka masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    cukier waniliowy
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    2 łyżki gorącej wody
    polewa czekoladowa

Babkowy marmurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajka, cały czas ubijając. Gdy masa będzie jednolita to dokładać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i wszystko wymieszać ( ja cały czas ubijam).
    Następnie rozdzielić ciasto na dwie równe części i do jednej dodać kakao rozpuszczone w dwóch łyżkach gorącej wody.
    Na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę keksówkę wykładać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne. Można delikatnie wymieszać ciasto w blaszce żeby powstał marmurek.
    Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
    Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Porady

Zamiast masła można dodać margarynę do pieczenia, ale z masło daje cudowny maślany smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy