Czekoladowy marmurek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykle delikatne i pyszne ciasto. Dzieci je uwielbiają.

  • 30 min

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
    225 g miękkiego masła
    225 g cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 kropli aromatu waniliowego
    1/4 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżki kakao
    2 łyżki gorącej wody
    2 łyżki mleka

Czekoladowy marmurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni; blachę keksówkę ok. 22 cm wyłóż papierem. Zmiksuj miękkie masło z cukrem na kremową masę. Dodaj do niej jajka i ekstrakt waniliowy.
    Wsyp do ciasta mąkę, proszek do pieczenia i sól; a następnie zmiksuj całość na gładką masę.
    Dolej mleka i dokładnie wymieszaj. Przełóż łyżką połowę masy do drugiej miski i odstaw.
    W osobnej misce zmieszaj kakao z gorącą wodą na gładką masę. Zaczekaj, aż trochę ostygnie, połącz kakao z jedną częścią masy.
    Nałóż łyżką czekoladową masę na spód przygotowanej blachy. Na wierzch nałóż masę waniliową.
    Łyżką zmieszaj ob, żeby obie masy żeby uzyskać marmurkowy efekt.
    Piecz 50-60 minut, aż ciasto urośnie i stanie się sprężyste. Pozostaw je na kilka minut w blaszce, a potem przełóż do studzenia na kratkę.

Porady

Wszystkie składniki muszą mieć taką samą temp., żeby ciasto było puszyste i delikatne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy