Bagels- bułeczki po amerykańsku

0 (0 ocen)

Pyszne chrupiące bułeczki, idealne na śniadanko.

Składniki:

  • Składniki:
    4 dag świeżych drożdży,
    2 łyżeczki cukru,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    70 dag mąki pszennej,
    2 łyżki masła.

    Do gotowania:
    3 łyżki cukru,
    łyżka sody.

    Do pieczenia:
    białko,
    mak,
    sezam.

Bagels- bułeczki po amerykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 400ml ciepłej wody. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie wyrobić z mąka, łyżką masła, solą i pieprzem. Uformować bułeczki, ok. 12 szt. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować łyżką stopionego masła. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Po tym czasie w środku każdej kulki zrobić dziurkę.
  • 3. W garnku zagotować 1l wody z dodatkiem cukru i sody. Porcjami wkładać bułeczki do gorącej wody na ok. 1 min.
  • 4. Następnie lekko odcedzić i ułożyć na natłuszczonej blasze wyłożonej papierem. Posmarować białkiem, posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 15-20 min w temp. 200-220st. Przestudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy