Bagels- bułeczki po amerykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 400ml ciepłej wody. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
2.Następnie wyrobić z mąka, łyżką masła, solą i pieprzem. Uformować bułeczki, ok. 12 szt. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować łyżką stopionego masła. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Po tym czasie w środku każdej kulki zrobić dziurkę.
3.W garnku zagotować 1l wody z dodatkiem cukru i sody. Porcjami wkładać bułeczki do gorącej wody na ok. 1 min.
4.Następnie lekko odcedzić i ułożyć na natłuszczonej blasze wyłożonej papierem. Posmarować białkiem, posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 15-20 min w temp. 200-220st. Przestudzić.
Komentarze