Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-400 g mąki
-250 g masła
-2 łyżki cukru pudru
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do [pieczenia
-1 jajko
-1 cukier waniliowy
-25 dag różnych orzechów, po 10 dag moreli, fig, rodzynek, żurawiny, daktyli
-2 łyżki masła
-10 dag cukru
-1/2 l kremówki
Bakaliowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajko, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Orzechy drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dosypujemy cukier. Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone bakalie. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wylepiamy 2/3 ciasta na blaszce, nakładamy mąkę bakaliową, przykrywamy startym na tarce pozostałym ciastem. Pieczemy w 200*C przez 40 minut.
Komentarze