Bakaliowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -400 g mąki
    -250 g masła
    -2 łyżki cukru pudru
    -1 i 1/2 łyżeczki proszku do [pieczenia
    -1 jajko
    -1 cukier waniliowy
    -25 dag różnych orzechów, po 10 dag moreli, fig, rodzynek, żurawiny, daktyli
    -2 łyżki masła
    -10 dag cukru
    -1/2 l kremówki

Bakaliowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy kawałki masła, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajko, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Orzechy drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dosypujemy cukier. Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone bakalie. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wylepiamy 2/3 ciasta na blaszce, nakładamy mąkę bakaliową, przykrywamy startym na tarce pozostałym ciastem. Pieczemy w 200*C przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy