Inspiracja ciasta Siostry Anastazji. Pyszne ciasto, warte swojej nazwy.
60 min
Składniki:
mąka pszenna 400 g
margaryna 200 g
jajka 4 sztuki
cukier puder 100 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
amoniak 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka
powidła śliwkowe
KREM
masło 220 g
mleko 2 % 500 ml
żółtka 5 sztuk
cukier puder 200 g
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
orzechy ok. 100 g
rodzynki ok. 50 g
Bakaliowa "pychotka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem i amoniakiem, dodać margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowane blaszki.
Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier.
Oba ciasta posmarować powidłami. Na jedenn placek wyłożyć połowę piany , drugą delikatnie wymieszać z kakao , posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Ciemną bezę wyłożyć na drugi placek. Można posypać posiekanymi orzechami.
Piec w tem. 180-200 C przez 30 minut.Ostudzić.
w 1/2 szklane mleka rozmieszać żółtka z obiema mąkami, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń i cukier.
Na placek z ciemną bezą założyć krem , przykryć drugim plackiem.
Smacznego.
Komentarze