Bakaliowa "Pychotka"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Inspiracja ciasta Siostry Anastazji. Pyszne ciasto, warte swojej nazwy.

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna 400 g
    margaryna 200 g
    jajka 4 sztuki
    cukier puder 100 g
    kwaśna śmietana 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    amoniak 1 łyżeczka
    kakao 1 łyżeczka
    powidła śliwkowe
    KREM
    masło 220 g
    mleko 2 % 500 ml
    żółtka 5 sztuk
    cukier puder 200 g
    mąka pszenna 3 łyżki
    mąka ziemniaczana 3 łyżki
    orzechy ok. 100 g
    rodzynki ok. 50 g

Bakaliowa "pychotka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem i amoniakiem, dodać margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
    Każdą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowane blaszki.
    Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier.
    Oba ciasta posmarować powidłami. Na jedenn placek wyłożyć połowę piany , drugą delikatnie wymieszać z kakao , posiekanymi orzechami i rodzynkami.
    Ciemną bezę wyłożyć na drugi placek. Można posypać posiekanymi orzechami.
    Piec w tem. 180-200 C przez 30 minut.Ostudzić.
    w 1/2 szklane mleka rozmieszać żółtka z obiema mąkami, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń i cukier.
    Na placek z ciemną bezą założyć krem , przykryć drugim plackiem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy