Bakaliowa zapiekanka z makaronem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna makaronowa zapiekanka z soczystymi mandarynkami i płatkami migdałów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 300 gramów
    - mandarynki: 150 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - cukier: 3 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - rodzynki: 3 łyżki
    - suszone morele: 100 gramów
    - śmietana 30 %: 200 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - płatki migdałów: 100 gramów

Bakaliowa zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.

    Odcedzamy , przelewamy zimną wodą.

    Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki.

    Jajka mieszamy ze śmietaną i cukrem na jednolitą masę.

    Dodajemy ziarenka wanilii.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

    Makaron mieszamy ze sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi na kawałeczki morelami.

    Dodajemy mandarynki.

    Mieszamy.

    Przekładamy do naczynia.

    Polewamy przygotowanym waniliowym sosem.

    Wstawiamy na ok. 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190C.

    Przed końcem pieczenia posypujemy płatkami migdałów.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy