Zapiekanka makaronowo-bakaliowa

0 (0 ocen)

To proste w przygotowaniu, niewyszukane jedzenie kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci. Polecam na piątkowy obiad. Przed podaniem wierzch można posypać cynamonem.

Składniki:

  • Naczynie żaroodporne

    Składniki:
    - 300 g makaronu świderki
    - 0,5 kg sera twarogowego,
    - 0,5 szklanki śmietany,
    - 2-3 łyżki mleka,
    - 4 jajka,
    - Cukier do smaku ( około 120 g),
    - Garść orzechów włoskich,
    - 1/3 szklanki moreli suszonych,
    - 1/3 szklanki rodzynek

Zapiekanka makaronowo-bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed wstawieniem do piekarnika 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Morele i orzechy kroimy. Mieszamy z rodzynkami.
    Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dokładamy ser, mleko i śmietanę. Do mieszaniny dokładamy przygotowane bakalie. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy do przygotowanego naczynia i zapiekamy około 50 minut w 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy