To proste w przygotowaniu, niewyszukane jedzenie kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci. Polecam na piątkowy obiad. Przed podaniem wierzch można posypać cynamonem.
Składniki:
Naczynie żaroodporne
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 0,5 kg sera twarogowego,
- 0,5 szklanki śmietany,
- 2-3 łyżki mleka,
- 4 jajka,
- Cukier do smaku ( około 120 g),
- Garść orzechów włoskich,
- 1/3 szklanki moreli suszonych,
- 1/3 szklanki rodzynek
Zapiekanka makaronowo-bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Morele i orzechy kroimy. Mieszamy z rodzynkami.
Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dokładamy ser, mleko i śmietanę. Do mieszaniny dokładamy przygotowane bakalie. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy do przygotowanego naczynia i zapiekamy około 50 minut w 180°C.
Komentarze