Bakłażan faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami.
Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Bakłażana przeciąć wzdłuż i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut.
Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem
Komentarze