Bakłażan z tzatzikami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajny przepis na baklazan

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
    olej do głębokiego smażenia
    sól
    Na ciasto:
    75 g mąki pszennej
    1 jajko
    120 ml mleka
    sól
    Na tzatziki:
    1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
    150 ml jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku, zgnieciony

Bakłażan z tzatzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tzatziki: ogórek wrzuicić na durszlak, posypać solą i pozostawić na 30 minut. Opłukać, osączyć dobrze i osuszyć na ręczniku papierowym. Wymieszać jogurt, czosnek i ogórek w misce. Odo lodówki. Pokroić bakłażan wzdłuż na plastry.
  • 2. Aby zrobić ciasto, przesiać mąkę i sól do dużej miski, dodać jajko i mleko i ubić, aż będzie gładkie. Opłukać plastry bakłażana i osuszyć. Rozgrzać olej na dużej patelni (około 1 cm). Plastry bakłażana zanurzyć w cieście i smażyć przez 3-4 minuty, aż będą złote. odsączyć na papierze kuchennym i podawać z tzatzikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy