2 średnie bakłażany
olej do głębokiego smażenia
sól
Na ciasto:
75 g mąki pszennej
1 jajko
120 ml mleka
sól
Na tzatziki:
1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
150 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, zgnieciony
Bakłażan z tzatzikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tzatziki: ogórek wrzuicić na durszlak, posypać solą i pozostawić na 30 minut. Opłukać, osączyć dobrze i osuszyć na ręczniku papierowym. Wymieszać jogurt, czosnek i ogórek w misce. Odo lodówki. Pokroić bakłażan wzdłuż na plastry.
2.Aby zrobić ciasto, przesiać mąkę i sól do dużej miski, dodać jajko i mleko i ubić, aż będzie gładkie. Opłukać plastry bakłażana i osuszyć. Rozgrzać olej na dużej patelni (około 1 cm). Plastry bakłażana zanurzyć w cieście i smażyć przez 3-4 minuty, aż będą złote. odsączyć na papierze kuchennym i podawać z tzatzikami.
Komentarze