baletki...

0 (0 ocen)

pamiętacie te ciasteczka ?:)))

Składniki:

  • 3 jajka
    80 g drobnego cukru lub cukru pudru
    75 g mąki pszennej
    mak do posypania
    dżem do przełożenia

Baletki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.

  • 2. Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy na sztywną pianę!!! Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier.
  • 3. Dalej żółtka i dalej miksujemy. Mieszając już łyżką dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą.
  • 4. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy ciasteczka makiem.
  • 5. Pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podwadzając nożykiem.
    Po upieczeniu przekładamy ciasteczka dżemem lub marmoladą.

Porady

Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy