Baletki

0 (0 ocen)

biszkoptowe ciasteczka posypane makiem i przełożone dżemem to ciasteczka, które wcinałam w dzieciństwie

Składniki:

  • 5 jajek M
    120 gram mąki
    120 gram cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    mak
    dżem (dowolny smak)

Baletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać porcjami cukier. Na samym końcu dodać kolejno po jednym żółtku. Połączyć je z ubitą pianą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przełożyć do rękawa cukierniczego. Odciąć końcówkę i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe porcje ciasta. Wierzch każdego biszkopcika posypać suchym makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 160 st C. Po upieczeniu ostudzić. Brać po dwa biszkopciki, posmarować je dżemem i razem skleić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy